10 przepisów na świąteczne słodkości, które nie zrujnują diety

– Stefan, jak teraz zacznę się odchudzać, to będę mogła się w Święta nażreć?
– Znaczy pofolgować?
– No tak.
– Teoretycznie możesz, ale pytaniem czy to a sens?
– Możliwość zjedzenia serniczka, makowczyka i extra porcji pierogów zawsze ma sens.
– Krysiu, po pierwsze, tak jak nie schudniesz w 2 dni, tak samo, nie da się przytyć w tak krótkim czasie. A nawet jeśli waga wzrośnie, da się z tym w miarę szybko uporać. Po drugie, możemy odchudzić przepisy świąteczne i bez obawy celebrować Święta.
– Ale odchudzone potrawy świąteczne na pewno nie będę tak smaczne jak te klasyczne.
– I tu się mylisz moja droga! I co prawda, uważam, że w przypadku potraw tradycyjnych jak pierogi, czy barszczyk – nie ma co kombinować, tylko po prostu zjeść mniej, i pierogi zamiast smażyć – ugotować, sałatkę zrobić z jogurtem greckim wymieszanym z majonezem, a rybę upiec; tak w przypadku słodkości, możemy znaleźć kilka fajnych dietetycznych alternatyw, które nie zaprzepaszczą naszej diety. Znalazłem w sieci i przetestowałem kilka perełek, i z czystym sumieniem mogę polecić taką wersję odchudzonych przepisów na świąteczne słodkości.

10 przepisów  na świąteczne słodkości,

które nie zrujnują diety

 

1. Arcydzieło, które zachwyca i nie tuczy ( fit)

View this post on Instagram

Uznałyśmy, że przed świętami warto jeszcze Wam przypomnieć jeden przepis na sernik 😀 Każdy kto uwielbia masło orzechowe będzie nim zachwycony, więc naprawdę polecamy go całym serduszkiem ❤😋 Składniki (tortownica śr: 21cm): Warstwa serowa⏩ -350g serka homogenizowanego (u nas President) -500g chudego twarogu -1 jajko -2 białka -150g ksylitolu -25g skrobi -25g mąki ryżowej Warstwa orzechowa⏩ -300g masła orzechowego -½ szkl. posiekanych orzechów (u nas włoskie) -1 jajko -2-3 łyżki powyższej masy serowej -sól i słód (u nas sól himalajska i ksylitol) Polewa⏩ -100 g daktyli + ¼ szkl. ciepłej wody -4 pełne łyżeczki gorzkiego kakao -1 łyżeczka oleju kokosowego -2,5 płaskiej łyżeczki agaru + ¼ szkl. wody WARSTWA SEROWA⏬ Sery i ksylitol zmiksować ręcznym blenderem (spróbować masy i ewentualnie dodać jeszcze ksylitolu). Dodać jajko, mąkę i skrobie, całość miksować na gładką masę. WARSTWA ORZECHOWA⏬ Masło orzechowe przełożyć do miski, dodać sól i słód według uznania (my dodałyśmy więcej soli niż słodu bo lubimy takie połączenie). Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej, orzechy, jajko i dokładnie połączyć. Powstanie gęste ciasto, z którego bez problemu można uformować dłońmi kulki. Warstwę orzechową wyłożyć i ubić w tortownicy. Następnie wylać masę serową. Piec w 170’C ok. 30 minut w opcji góra i dół. Dalej kolejne 30 minut tylko góra (polecamy włożyć pod spód małą blaszkę o wielkości tortownicy, ponieważ w zależności od tłustości masła orzechowego może wyciekać nadmiar oleju). Sernik pozostawić do wystudzenia a następnie chłodzić kila godzin w lodówce. POLEWA⏬ Daktyle namoczyć w gorącej wodzie ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao i olejem na gładką masę. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut w małym garnuszku. Następnie zagotować , gotować 2 minutki i wlać do masy kakaowej jednocześnie miksując całość. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Polewę nakładać na górę sernika i boki, w tym czasie przyklejając ciasteczka, pozostawić do zastygnięcia.

A post shared by Angelika i Monika (@fit_candypandas) on

2. Piernik, który szokuje, ale nie talię (pomidorowy) – klik

 

3. Zdrowe dziaby dla leniwych (bez pieczenia)

Zdrowy przysmak bez pieczenia – blogowigilijna niespodzianka

4. Pierniczki XXS (odchudzone)

Świąteczne ciasteczka

 

5. Sernik na redukcji – klik
6. Makowiec, przy którym nie ucierpiał żaden zwierz (wegański) – klik
7. Kokosanki, którymi nie pogardzi nawet Hardcorowy Koksu (fit)  – klik

ricardo-moura-MP-NyTBAT8I-unsplash-1024x683 10 przepisów na świąteczne słodkości, które nie zrujnują diety

 

8. Skinni piernik

View this post on Instagram

Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczne 🎁🎄 ciasto to powiem Wam, że tego piernika warto spróbować! Od kilku lat znika szybko 🤗🎄🍰🍩🍪 Bez mąki i bez cukru. Soczysty, aromatyczny i długo świeży 🤗😇🙉 Składniki na ciasto: 🎄150 g migdałów 🎄15 g gorzkiego kakao 🎄1 łyżka przyprawy do piernika 🎄½ łyżeczki sody oczyszczonej 🎄70 g suszonych daktyli bez pestek 🎄10 suszonych śliwek 🎄2 łyżki miodu (rzepakowy daje fajny smak) 🎄4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 🎄3 łyżki dżemu śliwkowego lub wiśniowego (może być starte jabłko, puree z dyni, banan) 🎄50 g orzechów włoskich Polewa: ❄2 łyżki masła (uwaga – nie zastygnie na oleju kokosowym!) ❄2 łyżki ksylitolu ❄4 łyżki mleka ❄3 łyżki gorzkiego kakao Rozgrzej piekarnik do 170°C. Małą keksówkę posmaruj lekko masłem (lub jak ja użyj silikonowej i niczym nie smaruj). Migdały (mogą być w skórkach) zmiel blenderem pulsacyjnie na mąkę, wraz z pozostałymi sypkimi składnikami: kakao, przyprawą i sodą. Daktyle zalej ciepłą wodą, żeby zmiękły. Żółtka ucieramy aż się zrobią białą, puszyste. Dodajemy miód, dżem i odsączone daktyle. Dodaj migdałową mieszankę i całość wymieszaj. Białka ubij, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia. Śliwki i orzechy niezbyt drobno posiekaj, dosyp do ciasta. Gotowe przelej do keksówki, wyrównaj i piecz ok. 40 min. do suchego patyczka. Ostudź na kratce. Polewa – rozpuść gorzką czekoladą z odrobiną mleka i polej ciasto, lub masło rozpuść w rondelku, po chwili dodaj ksylitol, mleko i kakao. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając aż do momentu, gdy kakao się rozpuści, a masa lekko zgęstnieje. Ciepłą polewą dekoruj ciasto. Na zdjęciu bez polewy! I jako muffinki. 🎄🎁😇❄ #piernik #fitfood #bozenarodzenie #fitdeser #fitciasto #migdaly #migdałki #czekolada #zdroweciasto #bezcukru #bezmąki #święta #miód #wintertime #bożenarodzenie #szybkieciasto #fitness #fitlife #brownie #brownies #szybkoizdrowo #wigilia #relax

A post shared by Instytut Zdrowego Odżywiania (@magdaradzi) on

 

9. Przepychacz doskonały ( zdrowy chlebek ułatwiający trawienie )

10. Kiedy serniczek już nie wchodzi, ale jednak coś być wszamał

View this post on Instagram

🎄FESTIVE XMAS VEGAN HOT CHOCOLATE IS HERE!🎄 . 👇🏻Wlatuje sprawdzony przepis na gorącą wegańską czekoladę. Szybki i prosty.⏱Szczególnie dobrze smakuje z ubitą, kokosową śmietaną! Co jeszcze do niej dodajecie?🤔 . 📝 Składniki: – ulubione mleko roślinne – 2 łyżki syropu klonowego – 2 łyżki naturalnego kakao – szczypta soli – szczypta cynamonu – ubita śmietana kokosowa (z gęstej części mleka kokosowego z puszki) . 🍫 Wszystkie składniki miksujemy i podgrzewamy w małym garnku przez chwilę. By ubić śmietanę kokosową wykorzystaj gęstą część mleka kokosowego z puszki. Powinno być schłodzone. Dodaj do niego odrobinę cukru i ubij. . Ingredients – favorite vegetable milk – 2 tablespoons of maple syrup – 2 tablespoons of natural cocoa – pinch of salt – a pinch of cinnamon – whipped coconut cream (from a thick portion of canned coconut milk) . 🍫 Mix all ingredients and heat in a small pot for a while. To whip coconut cream, use a thick portion of canned coconut milk. . #veganxmas #festive #hotchocolatedesign #veganchocolate #trustmeitisvegan

A post shared by Vegan Food Recipes & Photo (@trustmeitisvegan) on