Grill party.

Jebut, łubudu, trach!
Zaniepokojony Stefan wchodzi do kuchni.
– Krysiu, co Ty wyprawiasz?
– Jak to co? Nie widać? Gotuje!
– 5 godzin?
– Stefan, szukam przepisu IDEALNEGO.
– Na gołąbki?
– Stefan, wyczuwam ironię w Twoim głosie. Wiem, że masz już dosyć gołąbków. Wyobraź sobie, że szukam przepisu na sałatkę.
– Sałatkę?
– Tak, sałatkę na grilla.
– Sałatkę na grilla?
– Stefan, czy Ty potrzebujesz już aparatu słuchowego?!
– Kochanie, a czy my idziemy na jakiegoś grilla i ja o tym nie wiem?
– Nie.
– Yhyymm.
– Stefan, a czy trzeba iść na grilla, żeby zjeść sałatkę na grilla?
– A nie?
– Stefan, Ty nie bądź taki ciekawski.
– Krystyno, znamy się już tyle lat i wiem kiedy coś kombinujesz. Powiesz mi w końcu, o co chodzi?
– No skoro musisz wiedzieć. Stefan, będę sławna!
– I to ma jakiś związek z sałatką na grilla, na którego nie idziemy?
– Tak!
– ??
– Nie wnikaj, tak się robi fejm w internetach! A teraz siadaj, bo będziesz testował. Musimy wybrać tą najsmaczniejszą i ja ją opiszę na blogu 🙂
– Yyy, no dobrze.
– To co tutaj mamy?
  • Sałatka z wędzonym łososiem: ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę włożyć do salaterki, dodać cząstki wędzonego łososia, ugotowane jajko pokrojone na kawałki oraz ogórka kiszonego lub kapary, posypać koperkiem, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżką majonezu i łyżeczką musztardy.
  • Sałatka z awokado: awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Do miseczki włożyć ziemniaki, awokado, dodać jajko pokrojone na kawałki, poszarpaną sałatę i kolendrę. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżką oliwy extra vergine wymieszaną z 2 łyżeczkami musztardy francuskiej.
  • Sałatka z brokułami: do salaterki włożyć pokrojone ziemniaki, dodać ugotowanego brokuła, doprawić solą i pieprzem. Roztopić kawałek sera z niebieską pleśnią na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać śmietankę kremówkę i wymieszać, dodać do sałatki, posypać miętą, zrumienionymi płatkami migdałów i wymieszać.
  • Z szynką i suszonymi pomidorami: do pokrojonych ziemniaków dodać zrumienioną szynkę parmeńską pokrojoną na kawałki, suszone pomidory (pokrojone), tarty parmezan i listki bazylii. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżką majonezu lub śmietany.
– I jak?
– Ta z brokułami i z szynką parmeńską- niebo w gębie! A zdradzisz teraz o co w tym wszystkim chodzi?
– Stefan, wiesz że ciekawość to pierwszy stopień do… Ale ale skoro musisz wiedzieć, te przepisy znajdą się na stronie dla miłośników piwa KLIK.
– Ciekawe, idę sprawdzić czy mnie czymś tam zagną.

 

homer Grill party.