Shrek z jajami

#flashback

Leżę w łóżku, a właściwie czuwam. Jestem przygotowana. Tym razem nie dam się zaskoczyć! Ubranie bojowe zapięte pod szyję, pod spodem piżama, broń palna – załadowana, czeka w gotowości. Leżę i nasłuchuję kroków. Czuwam. Nie mogę zasnąć. Czuwam. Słucham. Czuwam.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lodowaty kubeł wody natychmiast wybudza mnie ze snu. Dammit! Znowu dałam się podejść?!! Gonię siostrę ze swoim kałasznikowem– zemsta musi być! Już prawie jestem u jej twierdzy, gdy zza winkla dopada mnie strumień lodowatej wody?! To tata ze swoją 2 litrową butelką po coli lekko mnie zamrocza. Padam, chichrając się jak głupia. Wstaję. Odpieram atak! Z pokoju wychodzi siostra i dołącza do jadki. To trwa kilka godzin z przerwami na ładowanie broni. Nasz głód wyciąga mieszkanie z opresji i Mama ( sprytnie skitrana cały czas w sypialni) zarządza osuszanie mieszkania. Po takiej walce śniadanie nigdy nie smakowało tak dobrze.

broń-300x200 Shrek z jajami

#reality

Tymi świątecznymi wspominkami, chciałam się podzielić z Wami ciastem które przez odkryłam podczas wizyty w kawiarni ( a to nowość 😛 ). Jest genialne, prawie zdrowe no i świetnie będzie wyglądać na świątecznym stole.

Shrek z Jajami

broń-300x200 Shrek z jajami

Składniki:

ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
  • 3 jajka
  • 1  1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 250g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5- 2 łyżki cukru pudru

dekoracja:

  • truskawki/granat/ jajeczka czekoladowe 🙂

Co robimy?

1. Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do kompletnego rozmrożenia.
2. Odciśnij odrobinę soku z rozmrożonego szpinaku.
3. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
4. Do masy wolno dodawaj olej, cały czas miksując.
5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy – miksuj do połączenia się składników.
6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak – wymieszaj dokładnie z ciastem.
7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką.
8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min w 180*C.
9. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w poprzek na pół ( 2 blaty).
10. Górną część pokrusz, a dolną pokryj z wierzchu kremem.
11. Na krem posyp pokruszony wierzch ciasta i udekoruj granatem/ truskawkami/ jajami.

Smacznego! 🙂

I chciałam Wam życzyć Wesołych, Leniwych i Spokojnych Świąt! 

broń-300x200 Shrek z jajami