praca w kawiarni

Praca w kawiarni

Wchodzę do kawiarni, w powietrzu unosi się cudowny zapach. Wnętrze jest niesamowicie przytulne- wygodne fotele, lekko przygaszone światło, półki z książkami, a za barem grupa obcych ludzi, którzy traktują Cię jak swojego ziomka. Uśmiechają się, zagadują, wiedzą co zazwyczaj zamawiasz. Jest przyjemnie. Baa! Jest na tyle fajnie, że nie chce mi się stąd wychodzić. Mogę poczytać książkę, popracować zdalnie czy też po prostu się odstresować i odpocząć. Czuję się jak tu jak w domu. Ciekawe, czy po drugiej stronie baru, też będzie mi się tak podobało?
I tak to się u mnie zaczęło. Z klientki przeszłam na drugą stronę baru/mocy i stałam się baristą. Wiem, że część z Was zacznie niedługo studia i jeśli nie sponsorują Was rodzice- dobrze by było znaleźć fajną i rozwijającą pracę. Jeśli macie sprecyzowane plany zawodowe- mierzcie wysoko i aplikujcie na staże czy też praktyki do wymarzonych firm. Jeśli jednak macie ochotę na przygodę, poznanie niesamowitych ludzi oraz zgłębienia tajnik parzenia napoju bogów- zdecydowanie polecam pracę w kawiarni.
Myślisz sobie- gastronomia? To przecież obciach czy też hańba! Nic bardziej mylnego! Owszem, może być momentami ciężko- jak jest tabaka, ale jest to również bardzo wdzięczna zajęcie, które rozwija Cię na wielu płaszczyznach.
Zalety pracy w kawiarni:
  • ludzie, których poznajesz za barem stają się Twoją drugą rodziną
  • szkolenia z obsługi klienta
  • szkolenia z parzenia kawy, rysowania na mleku, cup tasting
  • szybki awans na kierownika zmiany ( co jest wartościowym wpisem w cv)
  • nielimitowana ilość kawy do spożycia
  • zapewnione wyżywienie
  • zniżka na jedzenie i kawę w dniach wolnych
  • bardzo ciekawi klienci
  • uczy samodyscypliny i organizacji pracy
  • zarządzanie kryzysowe i panowanie nad własnymi emocjami
  • brak nudy ( każdy dzień jest nieprzewidywalny i dużo się dzieje)
  • dobre zarobki ( są kawiarni, gdzie masz prowizję od sprzedaży np. Green Caffe Nero)
  • napiwki
  • imprezy integracyjne
Ale żeby nie było tak różowo, są też minusy:
  • długie godziny pracy
  • zmęczenie fizyczne
  • nieprzyjemni klienci ( też się zdarzają )
  • ta praca uzależnia i jak się zakochasz, to możesz „utknąć”

 

giphy Praca w kawiarni

 

A teraz kilka najczęstszych pytań, które dostaje odnośnie pracy w kawiarni.
1.Czy muszę umieć parzyć kawę? Nie, wszystkiego Cię nauczą.
2.Czy poznam też alternatywne metody parzenia kawy? W małych, niezależnych kawiarniach- na pewno. W sieciówkach możesz mieć z nimi styczność, ale podstawą jest nadal ekspres ciśnieniowy i kawa przelewowa.
3. Jak zdobyć taką pracę? Wyślij cv przez stronę internetową, albo zanieś je bezpośrednio do kawiarni.
4. Jak się zachować na rozmowie kwalifikacyjnej? Bądź sobą.
5.Czy muszę mieć książeczkę sanepidowską? Nie, kawiarnia wyślę Cię na badania i za nie zapłaci (to może się różnić w przypadku kawiarni niesieciowych)
6.Czy będę się w stanie utrzymać z tej pensji? To zależy ile będziesz pracować i jakie masz wydatki, ale ze swojego doświadczenia wiem, że dzieciaki z GCN zarabiają lepiej niż część korposzczurów.
7.Czy muszę kupić sobie specjalne ciuchy do pracy? Wygodne buty, resztę zapewnia Ci pracodawca.
8.Jeśli jestem nieśmiały, to dam sobie radę? Oczywiście! Znam wiele takich ludzi, którym praca za barem pozwoliła się otworzyć.
9.Czy to jest praca tylko dla studentów? Nie. Mnóstwo moich znajomych traktowało pracę w kawiarni jako dorywcze zajęcie, teraz albo mają swoje kawiarnie albo szkolą innych ludzi z parzenia kawy i prowadzenia kawiarni.
10. Którą sieć polecam? Zdecydowanie Green Caffe Nero! Ale jeśli nie ma ich w Twoim mieście- wybierz Costa albo kawiarnię niezależną.
Jeśli macie jakieś pytania- piszcie śmiało! I dajcie znać, czy macie doświadczenie w pracy za barem oraz co myślicie o takim zajęciu? A może kiedyś pracowaliście w restauracji tak jak dzikikucyk?