Skwierczące poduchy

– Krysiu, czy możesz mi wytłumaczyć, co się stało w naszej kuchni?
– Jak to, co się stało?
– No wygląda, jakby jacyś jutuberzy kręcili pranka, gdzie zadaniem było pryskanie olejem z patelni na odległość.
– Stefan, czy ty zawsze musisz być taki poważny? Prawdziwi wirtuozi kulinarni, nie zwracają uwagi, na rzeczy tak banalne, jak porządek.
– Wirtuozi kulinarni?
– No tak. Bo ja dostałam weny i stworzyłam Skwierczące Poduchy.
– Jakie poduchy?
– No skwierczące.
– No dobrze, już rozumiem zatem, czemu kuchnia wygląda tak, a nie inaczej.
– Nie marudź, tylko spróbuj.
– Krysiu, ja nie wiem, w czym tkwi sekret, ale to jest przepyszne!
– Ha!

alison-marras-323016-unsplash-1-682x1024 Skwierczące poduchy

Składniki:
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko zwykłe/roślinne- ½ szklanki
  • cukier/miód/słodzik – według uznania
  • dżem lub konfitura owocowa – ilość wedle uznania
  • mąka – żeby było gęste
  • proszek do pieczenia- ½ łyżeczki
  • płatki owsiane- opcjonalnie na trawienie 
Wykonanie:
  1. Mieszamy wszystkie składniki.
  2. Smażymy na niewielkiej ilości oleju ( uwaga, bo będzie strzelać z powodu dżemu).
  3. Odsączamy.
  4. Wcinamy.