Zupa dla dummies.

Jak już wspominałam- w kuchni stawiam pierwsze kroki i mimo że umiem zrobić zajebiste gołąbki, nadal przypalam ryż a największą traumą jest próba usmażenia naleśników :P. Ale jeść trzeba- także kombinuje z tymi ŁATWYMI przepisami. I tak rok temu odkryłam zupy- krem na bazie mleczka kokosowego! Istny foodporn ! Jako że mamy jesień- i najzdrowiej wcinać warzywa sezonowe- podam mój sprawdzony i banalny (stąd for dummies :P) przepis. Może kogoś z Was zainspiruje taka metoda przyrządzenia tej popularnej już teraz potrawy.

 

zupa-300x300 Zupa dla dummies.

Składniki:

  • dynia 😛
  • mleczko kokosowe
  • marchewki
  • pietruszka
  • imbir, curry, sól
  • topping: grzanki, pestki dyni, natka pietruszki (do wyboru 😉

Co robimy?

  1. pieczemy warzywa aż zmiękną i nabiorą fajnego smaku (nie spalenizny 😛 )
  2. kroimy je do garnka i zalewamy niewielka ilością wody
  3. dodajemy mleczko ( albo 1/2 albo cała puszka), przyprawiamy i blendujemy
  4. wcinamy 😉

 

zupa-300x300 Zupa dla dummies.

Tadam! To się nie może nie udać a jest naprawdę PYSZNE!

A Wy macie jakiś swój sprawdzony sposób na dynie? 🙂