apollo's hegemony vegan protein - test smaku

Apollo’s Hegemony Vegan Protein – test smaku

” Hej, a próbowałaś Apollos Hegemony? Bo dla mnie to jest najlepsze białko wegańskie”.
Kilka chwil i mały research później, zamówienie było już w koszyku.
I jeśli jest to Wasz pierwszy wpis na tym blogu, to musicie wiedzieć, że ja mam pierdolca, jeśli chodzi o wegańskie odzywki białkowe. Chociaż, jakby się zastanowić, to ja zdecydowanie mam odchyły na różnych płaszczyznach, ale na blogu pisze głównie o diecie, odzywkach i fitnessie.
Weganką jestem od kilka lat, fitnessem zajmuję się już ponad 8 i temat suplementacji i diety to moja codzienność. Na potrzeby tego bloga, a dokładniej, na prośbę czytelników, stworzyłam już ranking o najlepszych wegańskich odzywkach białkowych, ale że rynek nadal prężnie się rozwija, a ja uwielbiam testować nowości — będę ten ranking aktualizować.
Uff! Jak już przybrnęliście przez wstęp — zabieramy się do recenzji Apollos Hegemony Vegan Protein.

ah Apollo's Hegemony Vegan Protein - test smaku

Czym jest Apollos Hegemony Vegan Protein?
Apollo’s Hegemony Vegan Protein to w pełni wegańska odżywka proteinowa, zawierająca aż trzy źródła białka pochodzenia roślinnego: białko grochu, ryżu oraz białko drożdży. Skład produktu został dodatkowo rozbudowany o olej MCT, witaminę B12, siemię lniane, sproszkowane jagody camu camu oraz ekstrakty roślinne. Produkt zawiera substancje słodzącą – stevię.
A cóż to za firma?
Jej korzenie wywodzą się z amerykańskiej spółki, która została przejęta przez polskich właścicieli — managerów sklepów testosterone i mz store.
Co jest innowacyjne?
Na uwagę zasługuje użycie w tej odżywce białka drożdży, które uchodzi za ekskluzywne (w porównaniu do taniego i kiepskiej jakości białka sojowego) i jest zalecane jako alternatywa do białka zwierzęcego, gdyż posiada pełen aminogram.
Coś więcej o białku drożdżowym:
Białka występujące w dostępnych na rynku produktach spożywczych mogą się od siebie różnić, a także wzajemnie uzupełniać. Osoby, które na co dzień spożywają białko zwierzęce lub roślinne, mogą zastąpić je częściowo białkiem drożdżowym, które jest produkowane z udziałem mikroorganizmów w procesie fermentacji. Dotychczasowe wyniki eksperymentalne wykazały, że jest ono produktem zwiększającym wchłanianie się białek i przyspieszającym trawienie.
Hydrolizowane białko z drożdży można stosować do wszystkich rodzajów żywności, np. do mleka, batonów energetycznych, ciast, napojów białkowych, batonów proteinowych, proszków zastępujących posiłki, a także suplementów diety. Jest odpowiednie dla wegetarian, wegan i fleksitarian. Nie wykazuje właściwości alergizujących – nie zawiera glutenu, soi, laktozy i innych alergenów. Jako najważniejsze zalety tego białka należy wskazać:
  • komplet aminokwasów egzogennych,
  • wysoką biodostępność,
  • nie ma w sobie czynników, takich jak inhibitory proteazy, fityniany, pestycydy, antybiotyki, hormony,
  • dostarcza białko niezbędne dla ludzkiego organizmu,
  • nie zawiera GMO.
W składzie omawianego białka drożdżowego znajdziemy aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować. Taki rodzaj aminokwasów należy dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Dostępne na rynku białko drożdżowe posiada w swoim składzie aż 75% wysokiej jakości białka, a także 17% doskonałego błonnika. W tym miejscu warto zaznaczyć, że aminokwasy są podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, pełnią również funkcję energetyczną, odpornościową i regulującą. Z kolei błonnik obniża poziom stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na trawienie i przemianę materii, a także wchłania wodę, zmniejsza uczucie głodu i wpływa na poprawę wyglądu skóry.
A jak smakuje Apollo’s Hegemony Vegan Protein?
Ogólnie, jest to smaczne białko. Dobrze się rozpuszcza, nie wybija się za bardzo gorycz białka ryżu, smaki są dosyć wyraziste i na plus zasługuje ich różnorodność: malina z białą czekoladą, orzech laskowy, słony karmel z sezamem oraz banan z masłem orzechowy.
I tak:
  • malina z białą czekoladą jest smaczna i na uwagę zasługuje fakt, że ma kawałki liofilizowanych malin; ocena 8/10
  • słony karmel z sezamem — bardzo ciekawy smak i jak dla mnie przypomina trochę tahini; ocena 8/10
  • orzech laskowy — tutaj trochę rozczarowanie, bo orzech uwielbiam, ale smak jest dosyć mączny; ocena: 7/10
  • banan z masłem orzechowym — podobnie jak z orzechem laskowym lekkie rozczarowanie, aromat bardzo intensywnie bananowy, lekko chemiczny, dla mnie 7/10
Podsumowanie
Jeśli zwracacie uwagę przede wszystkim na skład — to z uwagi na fakt, że odżywka ta zawiera drożdżowe źródło białka, na pewno warto się z nią zapoznać. Jeśli natomiast to smak jest dla Was priorytetem, to polecam inne odzywki białkowe, które znajdziecie w tym wpisie. Niemniej, ciekawe i polecam przekonać się samemu, bo wiecie — gustem jest jak z d…każdy ma swoją.

Najlepsze wegańskie odżywki białkowe

 

Do następnego!