Dwóch bloggerów poświęca swoje żołądki i portfele by dostarczyć Wam- Drodzy czytelnicy trochę rozrywki, a przede wszystkim wiedzy o jakości i smaku gotowców z dyskontów. Razem z Jackiem przetestowaliśmy już Azję i Italię z biedronki oraz kuchnie polską z Lidla.
Dzisiaj na tapetę biorę kuchnię azjatycką z Lidla. Kto wygra starcie?
Sajgonki z warzywami
Za 4,99 dostajemy 20 małych, zamrożonych sajgonek. Producent proponuje smażenie w głębokim tłuszczu lub piekarnik. Decyduję się na opcję nr.2 i już po 15 min danie jest gotowe. Zdecydowanie na plus zasługuje ich rozmiar i kształt- idealne na dwa dziaby i bez problemu można je jeść rękami ( tak, profanacja 😛 ). Farsz jest całkiem przyzwoity. Mamy wyczuwalne pędy bambusa, fasole mung, marchew i cebulę, które są lekko doprawione. Naprawdę jest nieźle i mimo braku sosu- da się je tak zjeść. Myślę ze z sosem sojowym lub słodko-kwaśnym mogą stanowić całkiem ciekawą przekąskę. Poważnym minusem jest to że są tłuste.Mimo przygotowania w piekarniku polecałabym odsączyć jego nadmiar ręcznikiem kuchennym. Czy kupię? Kiedyś pewnie się skuszę
7 Podsumowaniewyglądsmakłatwość przygotowaniajakość/cenapunkty lansu
7 Podsumowanie
wygląd
smak
łatwość przygotowania
jakość/cena
punkty lansu
Sajgonki z warzywami, szynką i kurczakiem
Tutaj z 5 zł otrzymujemy dwie duże sajgonki. Zalecenia producenta to frytkownica lub patelnia. Ja z lenistwa wybieram piekarnik. Po około 20 minutach wyciągamy 2 wielkie krokiety. Może zacznę od plusów: farszu jest dużo i nie jest zmielony na papkę. Ciasto podpasuje miłośnikom krokietów/naleśników ale z sajgonkami to nie ma nic wspólnego. Minus: krokiety są ciężkie i tłuste. Nie ma opcji jedzenia tego rękami i maczania w ewentualnym sosie- bo środek wyleci. I poza tym kto to widział wpakować kawałki szynki konserwowej do dania azjatyckiego?! Kucharza poniosło :P. Niemniej jeśli ktoś lubuje się w polskich krokietach z mielonką mięsem, sajgonki z lidla mogą stanowić ciekawą alternatywę. Czy ja to kupię? Nie sądzę.
3.6 Podsumowaniewyglądsmakłatwość przygotowaniajakość/cenapunkty lansu
3.6 Podsumowanie
wygląd
smak
łatwość przygotowania
jakość/cena
punkty lansu