Przyznam, że jestem mile zaskoczona.
Ale po kolei.
Białko drożdżowe jest nowością na rynku i jest to produkt, dobry dla wegan jak i mięsożerców. Z opisów wynika, że ten surowiec jest znacznie bardziej wartościowy niż każde inne białko roślinne a jego przyswajalność i bogactwo w witaminy oraz wolno wchłanialność i lekkostrawność, powodują, że jest też lepsze, niż białko odzwierzęce. Zatem kto wie, może to jest przyszłość w dziedzinie odżywiania i to nie tylko sportowców?
Moim pierwszym białkiem drożdżowym było Apollos Hegemony, które produkuje Testosterone.pl i powiem tak — było ok, bez szału, ale całkiem smaczne. Na pewno ich wersja z malinami była ciekawa, niestety reszta smaków była nie do odróżnienia i mocno ziemista. Niemniej, podobno pracują nad tym produktem i być może wypuszczą coś lepszego.
Apollo’s Hegemony Vegan Protein – test smaku
Przejdźmy teraz (wiem, w końcu, po to pewnie tu weszliście) do Yeast Protein AllNutrition. Od razu powiem, że do tej marki jest bardzo sceptycznie nastawiona — mają świetny marketing, ceny są przystępne, ale też było kilka afer z ich udziałem odnośnie maskowania ilości cukry w składach. Niemniej, ciekawość wygrała i zamówiłam 3 smaki tego białka drożdżowego: słony karmel, kawę i masło orzechowe.
Ze strony producenta dowiemy się nieco więcej o białku drożdżowym:
Białko drożdżowe charakteryzuje się wysoką biodostępnością. Posiada najwyższy wynik równy 1 w metodzie oceny jakości białka PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). Punktacja równa 1 jest równoważna białkom pochodzenia zwierzęcego, takim jak kazeina czy białko jaja. Oznacza to, że białko drożdżowe jest wysoce przyswajalne i dostarcza 100% niezbędnych aminokwasów wymaganych na jednostkę białka po strawieniu. Co więcej wartości odżywcze i strawność białka drożdżowego są takie same jak białek mleka i znacznie wyższe niż białek roślinnych.
Białko drożdżowe posiada w swoim składzie aż 70% wysokiej jakości białka z kompleksem aminokwasów egzogennych, w tym wysoką zawartość BCAA. Drożdże są jednym z bogatych źródeł witamin z grupy B, w tym biotyny i kwasu foliowego. Zawierają także składniki mineralne, takie jak selen, potas, fosfor, żelazo i chrom.
Białko to należy do grupy białek wolnotrawionych, dzięki czemu pomaga zapewnić stały przepływ aminokwasów, co przeciwdziała rozpadowi tkanki mięśniowej, jest więc doskonałym źródłem białka dla osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo białko drożdżowe zwiększa sytość.
Białko drożdżowe jest całkowicie bezpieczne, do jego produkcji nie wykorzystuje się pestycydów, antybiotyków czy hormonów, jest więc pozbawione nawet śladowych ilości tych substancji. Dodatkowo jest wolne od GMO.
Co mamy w porcji?
30 gr: 21 gr białka; 1,7 gr tłuszczu; 3 gr węglowodanów (cukry <0,5gr); 108 kcal
Jak smakuje Yeast Protein AllNutrition?
Smak jest lekko ziemisty, mocno kremowy, mleczny i ma nuty orzechowe. Przypomina masło orzechowe rozpuszczone w mleku i do tego dochodzą — w zależności od smaku, nuty słonego karmelu, kawy bądź jeszcze mocniejszej dominacji masła orzechowego przy właśnie tym smaku. Bardzo to ciekawe i dla mnie smaczne. Jeśli próbowaliście kiedyś naleśnikowe Ghosty wegańskie — to jest to bardzo podobne. Minusem jest jednak ich zapach – bardzo specyficzny i może odrzucać.
Jak oceniam Yeast Protein AllNutrition?
solidne 8/10*
*głównie ze względu na wartości odżywcze białka drożdży.
Related