Polskie sushi

Są takie potrawy które kojarzą się nam z dzieciństwem. Jedną z takich są dla mnie gołąbki. Takie polskie sushi ;). Gdy byłam mała (no dobra, duża to nie jestem i nie będę 😉 ja zjadałam kapustę, a moja siostra farsz- taki food team ;). Przyznam że niedawno mi się zmieniło i zjadam już gołąbki w całości ;).
Przepis można kombinować i modyfikować według uznań, ale podam Wam ten przetestowany i banalnie prosty :).
golabki-300x300 Polskie sushi
Opcja mięsna (może nie wszyscy są jeszcze vege :P)
  • kapusta
  • kasza jaglana
  • marchewka 1/2
  • natka pietruszki (jeśli lubimy dużo;)
  • cebula
  • jajko
  • mięso (u mnie z indyka)
  • przyprawy (według uznania)
Co robimy?
  1. Gotujemy całą główkę ok.20min co jakiś czas obracając (no chyba że macie kocioł i całą się zanurza w wodzie 😉
  2. W tym samym czasie gotujemy kaszę jaglana
  3. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso i chwilę podsmażamy
  4. Do tego dodajemy kaszę, startą marchewkę, posiekaną natkę, przyprawy i jajko (zlepi farsz)
  5. Z miękkiej główki kapusty ostrożnie odrywamy liście i zawijamy w nie farsz (jak burrito)
  6.  Układamy gołąbki twardą częścią w garnku lub naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą (u mnie rosół) i dusimy aż zmiękną (około 1h)
  7. Podajemy z ulubionym sosem (pomidorowy lub grzybowy)
golabki-300x300 Polskie sushi
golabki-300x300 Polskie sushi
 Opcja wegetariańska
  • kapusta (biała/włoska/czerwona/pekińska)
  • pieczarki
  • cebula
  • kasza jaglana (ew.gryczana lub ryż)
  • jajko ( tu będę ignorantem bo nie wiem czy wegetarianie to jedzą 😛 )
Smacznego! 🙂
Dajcie znać czy lubicie gołąbki i jakie są wasze ulubione ?